Urządzenie do przygotowywania pierogów

Chyba każdy z nas lubi jeść pierogi. Przez cały rok można jeść ruskie, z mięsem i z kapusta oraz grzybami, a w sezonie letnim z truskawkami, borówkami, czy z czereśniami. Sekretem dobrych pierogów jest ich ciasto, które powinno być miękkie i cieniutkie. 

W jakim urządzeniu są gotowane pierogi? 

urządzenie do gotowania pierogówPierogi są popularna, polską potrawą serwowaną w niejednym domu. Jedna porcja pierogów zawiera od ośmiu do dwunastu sztuk i jeżeli przygotowujemy je samodzielnie w domu, to musimy ulepić średnio sto sztuk, aby cała rodzina się najadła. Firmy produkujące gotowe do spożycia dania, wykorzystują urządzenie do gotowania pierogów, które znacznie przyspiesza cały proces od wytworzenia do zapakowania. Jest to długa taśma produkcyjna połączona z podajnikiem i kotłem do gotowania. Przy taśmie może stać nawet dziesięć pracownic, które będą lepić pierogi i układać je na przesuwnej części taśmy. Przygotowane pierogi trafiają do garnka z gotującą się woda i są automatycznie mieszane przez specjalne łopatki zabezpieczające je przed sklejaniem w trakcie obróbki termicznej. Po paru minutach automatyczne sita wyławiają pierogi i przerzucają je do zimnej wody w celu zahartowania wyrobów. Urządzenie może być połączone z pakowarką próżniową, która odważa porcje produktów i zgrzewa brzegi folii. Zautomatyzowany proces przygotowywania pierogów znacznie ogranicza koszty i minimalizuje straty. W urządzeniu jesteśmy w stanie ugotować w ciągu godziny nawet do pięciuset sztuk co dziennie daje nam aż cztery tysiące gotowych pierogów. 

Inwestycja w specjalistyczny sprzęt może się nam zwrócić w ciągu roku przy systematycznym, codziennym użytkowaniu. Dzięki systemowi krótkiego gotowania i szybkiego hartowania w zimnej wodzie, pierogi nie rozklejają w trakcie gotowania ich w domu.