Czym jest towarowe krzyżowanie bydła?

Hodowanie bydła na mięso nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. To raczej rzadka praktyka wynikająca z niedużej populacji krów czystej rasy w naszym kraju. Jest to jednak rozwiązanie, które może stać się dość dochodowe.

Krzyżowanie bydła dla wołowiny

krzyżowanie towarowe bydłaJak można domyślić się pozyskiwanie mleka od krowy nie jest jedynym sposobem na wykorzystanie jej w celach ekonomicznych. Jeśli produkcja mleka nie przynosi wielkich dochodów, warto jest przemyśleć zmianę profilu hodowli. Sposobem na to jest krzyżowanie towarowe bydła, którego celem otrzymanie jest żywca wołowego. Polega ono na krzyżowaniu krów mlecznych o dużych rozmiarach z buhajami ras mięsnych, które są z kolei dobrze umięśnione. Okazuje się, że krzyżówki krów mlecznych z rasowymi buhajami uzyskują bardzo dobre przyrosty i nie potrzebują specjalnych warunków chowu. Jeśli jednak hodowca zdecyduje się na krzyżowanie towarowe bydła to powinien w tym celu odpowiednio dobrać buhaja. Należy unikać ciężkich ras charakteryzujących się trudnymi i skomplikowanymi porodami. Ten rodzaj krzyżowania sprawdza się nie tylko w gospodarstwach planujących zmianę lub rozszerzenie swojego profilu na mięsny. Okazuje się, że hodowla zwierząt tego rodzaju jest bardzo rentowna dla hodowców nawet wtedy gdy planują po prostu sprzedaż zwierząt, ponieważ krzyżowanie zwiększa ich wartość i można uzyskać za nie wyższą cenę. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest połączenie hodowli zwierząt o profilu mięsnym i mlecznym. Właściwy dobór buhaja gwarantuje nie tylko przyrost masy, ale też wysoką produkcję mleka u zwierząt.

Mimo niewielkiej popularności krzyżowania towarowego bydła, warto rozważyć stosowanie takiej opcji w swoim gospodarstwie. Odpowiednie przeprowadzenie krzyżowania może znacznie zwiększyć rentowność hodowli i korzystnie wpłynąć na dochody gospodarstwa.